Euro, ECB, eurozóna, Európska centrálna banka

Európska centrálna banka nemôže financovať výdavky štátov eurozóny, varuje šéf Bundesbanky

Úlohou Európskej centrálnej banky je držať infláciu na uzde, a preto by mala začať sprísňovať svoju menovú politiku. Myslí si to guvernér nemeckej Bundesbank a člen výkonnej rady ECB Jens Weidmann.

Weidmann išiel dokonca v rozhovore pre Welt am Sonntag ďalej a pripomenul na to, prečo bola nemecká centrálna banka tak úspešná pri povojnovej obnove Nemecka a  50 rokoch potom, keď kládla dôraz na zdravú menu nezaťaženú vysokou infláciou. „Európska centrálna banka tu nie je od toho, aby sa starala o platobnú schopnosť jednotlivých štátov eurozóny,“ povedal Weidmann.

Ak inflácia vo výhľade ECB má vykazovať stabilný rast, centrálna banka eurozóny by podľa neho mala konať v súlade so svojím cieľom, ktorým je starostlivosť o cenovú stabilitu. „Musíme to jasne hovoriť znova a znova, že ak inflácia bude v našom výhľade rásť, sprísnime menovú politiku. Nemôžeme brať do úvahy náklady štátov na financovanie svojich dlhov, „povedal ďalej guvernér nemeckej Bundesbank.

Júlová inflácia by sa podľa predbežných odhadov Eurostatu mala v eurozóne vyhupnúť na 2,2 percenta, v Nemecku dokonca na 3,8 percenta. Naopak v krajinách južného krídla je inflácia výrazne pod dvoj percentným cieľom, čo vytvára vo vnútri eurozóny nerovnováhu, na ktorú dopláca okrem iného práve Nemecko.