Čilským ťažbárom lítia klesol zisk o štvrtinu. Drví ho slabnúci čínsky dopyt

Cena lítia sa na svetovom trhu za posledný rok prepadla o štrnásť percent. Na vine je slabnúci dopyt výrobcov automobilov i elektroniky.

Čilská spoločnosť SQM je druhým najväčším globálnym ťažbárom lítia. Jej čistý zisk sa v treťom tohtoročnom štvrťroku medziročne prepadol o dvadsaťosem percent. Podľa výkonného riaditeľa SQM Ricarda Ramosa ide o očakávaný vývoj, pretože sa už v predchádzajúcich mesiacoch prejavil slabnúci dopyt po tejto komodite zo strany Číny. Tá rástla pomalšie, než čilsky ťažbár očakával.

Čína je v súčasnosti najväčším odbytiskom lítia na svete. „Predpokladáme, že celkový rast čínskeho dopytu v tomto roku bude výrazne nižšia, než zodpovedá našim dlhodobým projekciám,“ uviedol Ramos v stanovisku k hospodárskym výsledkom za tretí kvartál.

Spoločnosť zároveň uviedla, že ide iba o krátkodobý výkyv, pretože dlhodobé fundamenty naznačujú opätovné posilnenie rastu dopytu po lítiu. Avšak súčasný vývoj sa prejavuje aj na cenách tejto komodity, ktorá sa za uplynulých dvanásť mesiacov prepadla približne o štrnásť percent. 

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.