wire, kabel, med, nalezisko

Čilsky ťažobný priemysel sa účinkom epidémie koronavírusu nevyhne

Skoro polovicu čilského vývozu do Číny tvorií meď. Jej cena pre obavy z epidémie koronavírusu klesla od polovice januára o desať percent.

Epidémia koronavírusu sa okrem iného už stihla podpísať na cenách komodít. V hľadáčiku sa spravidla ocitá ropa a zemný plyn, avšak ani ďalšie suroviny nezostali ušetrené. Napríklad meď už od polovice januára, kedy sa objavili prvé správy šírenia nákazy vírusu Covid-19, stratila desatinu svoje ceny. Je tak najlacnejšia od vlaňajšieho októbra.

Jednou z krajín, ktorá tieto dôsledky pociťuje a pravdepodobne ešte pocíti na svojich príjmoch, je Čile. Jeho HDP je zo šesťdesiatich percent tvorené vývozom, z ktorého tretina pripadá na vývoz do Číny. A až polovica príjmov z exportov do Číny pripadá práve na meď. Len za prvých päť mesiacov minulého roka vyviezlo Čile do Číny meď za viac ako štrnásť miliárd dolárov.

Štátom vlastnený ťažobný podnik Codelco však zatiaľ žiadne dopady v podobe zrušenia objednávok medi z Číny nezaznamenal. Napriek tomu situáciu pozorne monitoruje a už stihol zaviesť niektoré opatrenia pre prípad, že by bolo nutné rýchlo reagovať na zhoršujúci sa vývoj v najľudnatejšej krajine sveta. Čína v Čile nakupuje tiež potraviny. Ich vývoz však už od prepuknutia epidémie koronavírusu prepadol o päťdesiat až šesťdesiat percent.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.