čile

Čile vyviezlo v novembri meď za takmer päť miliárd dolárov. Medziročne o tretinu viac

Vývoz medi pomohol juhoamerickému štátu k celkovému prebytku zahraničného obchodu. A to napriek tomu, že došlo k výraznému nárastu importu. Čílskemu exportu pomohli aj rastúce ceny medi, ktoré ale majú ísť v budúcom roku dole.

Hodnota exportu medi z Čile dosiahla v novembri 4,92 miliardy dolárov. S odkazom na informácie z čilskej centrálnej banky to uviedla agentúra Reuters. Medziročne to bolo o 35 percent viac. Za taký nárast Čile vďačí najmä rastúcim cenám medi, ktoré sa v priebehu tohto roku dostali na najvyššie úrovne v histórii.

Ceny medi držia hore očakávania pokračujúceho ekonomického oživenia vo svete v kombinácii s rastúcim dopytom po výrobkoch, ktoré sa bez medi nezaobídu. Hlad po červenom kove živí aj neutíchajúci dopyt po elektromobiloch, ale aj ďalších produktoch z oblasti elektrotechnického spracovateľského priemyslu.

Lenže niektorí experti veria, že meď v budúcom roku začne zlacňovať. A to kvôli rozširujúcej sa ponuke na svetovom trhu vo svetle rastúcej ťažby. Je o tom presvedčený aj šéf čílskej ťažobnej spoločnosti Codelco, ktorá je najväčším producentom medi na svete.