ázijské akcie, trhy, graf, akciové trhy

Ázijské akcie vstúpili do nového týždňa poklesom. Nielen kvôli omikrónu

Akcie na hlavných ázijských trhoch počas pondelka oslabovali. Najviac stratil hongkonský index Hang Seng, nepatrne potom oslabila burza v Tokiu.

Investori sa na začiatku nového obchodného týždňa zbavovali akcií na ázijských burzách. Pondelkový výpredaj mal dve hlavné príčiny. Jednak stále panuje neistota ohľadom nebezpečnosti novej varianty koronavírusu omikrón, jednak sa začali objavovať obavy z možného zvyšovania úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou.

Ak by sa ukázalo, že variant omikrón bude znamenať kladenie vážnych prekážok fungovania globálnej ekonomiky, zrejme by súčasné oživovanie výrazne spomalilo. To by následne negatívne ovplyvnilo výkonnosť viacerých firiem. Podobne citlivo investori vnímajú názory, podľa ktorých by americká centrálna banka mohla začať sprísňovať svoju menovú politiku, čo by malo porovnateľné dopady ako rozšírenie potenciálne nebezpečného variantu omikrón do sveta.

Z významných ázijských búrz najviac prepadla tá v Hongkongu, index Hang Seng stratil 1,76 percenta. Index Nikkei tokijskej burzy oslabil o 0,36 percenta, šanghajský súhrnný index poklesol o pol percenta.