car

Čile veští, že do desiatich rokov bude dopyt po lítiu tvoriť zo štyroch pätín elektromobilita

Výroba elektrických vozidiel úplne ovládne v nasledujúcich desiatich rokoch dopyt po lítiu. V roku 2030 ju bude zo 79 percent tvoriť dopyt prameniaci z rastúceho významu elektromobility. Vlani na elektromobily pripadala len asi tretina globálneho dopytu po lítiu.

Takú budúcnosť lítia predpovedá čilská agentúra pre ťažbu Cochilco. Podľa nej dopyt po lítiu tento rok oslabil najmä kvôli dopytovému útlmu po elektromobiloch spôsobenom koronavírusovou pandémiou. Predpokladá sa, že sa tento rok vyťaží a predá okolo 75 tisíc ton tohto strategického kovu, a v roku 2030 by to mohlo byť už asi 1,4 milióna ton.

Na druhej strane dopyt po lítiu, ktorý nesúvisí s výrobou elektromobilov, by sa zo súčasných 242 tisíc ton ročne mal zvýšiť len asi o 130 tisíc ton. Do tohto segmentu dopytu radíme napríklad batérie u mobilných telefónov či ďalšieho spotrebného tovaru.

S tým úzko súvisí predpokladaný vývoj cien lítia. Ten v posledných niekoľkých rokoch mierne klesá, a to najmä kvôli silnejúcom obchodnom napätí vo svete a v uplynulých mesiacoch tiež kvôli pandémii koronavírusu. Podľa Chilca je ale možné, že cena začne raketovo rásť už za päť rokov, pretože v tom čase by mohol dopyt po lítiu prevyšovať jeho ponuku.