shenzhen

Debut osemnástich novo obchodovaných firiem v rámci ChiNextu sa vydaril

Technologický index šen-čenskej burzy ChiNext vzrástol počas pondelkového obchodovania dve percentá. Predovšetkým vďaka osemnástich novo zalistovaným technologickým spoločnostiam. Takisto obe čínskej burzy v pondelok rástli.

Hviezdou technologického indexu ChiNext sa stala spoločnosť Contec Medical Systems, ktorej akcie iba počas pondelka posilnili o viac ako tisíc percent. Druhá na pomyselnom zozname skončila spoločnosť Ningbo KBE Electrical Technology s denným prírastkom ceny jej akcií vo výške 743 percent. Aj ten najmenej rastúci titul z novo zalistovanej osemnástky posilnil o 43 percent.

Za nebývalým záujmom investorov o obdobu newyorského technologického trhu Nasdaq stojí reforma, ktorá zjemnila byrokraciu spojenú s uvedením akcií spoločnosti na burzu. Rovnako tak došlo k zmierneniu obchodných obmedzení. Peking tak podľa analytikov využíva stupňujúce sa obchodné napätie medzi Čínou a Spojenými štátmi a podniká kroky pre to, aby sa s dvoma hlavnými čínskymi burzami stali atraktívne pre čínske spoločnosti, ktoré už sú zalistované na Wall Street.

Technologický segment ChiNext, ktorý je súčasťou burzy v Šen-čene, začal obchodovanie na konci októbra 2009. Do roku 2015 na ňom bolo možné kúpiť či predať akcie bezmála 500 firiem, v súčasnosti tu investori nájdu už viac ako 800 titulov.