Francie

Chladné jarné počasie drví francúzskych vinárov. Tohtoročná úroda môže podstatne klesnúť

Ešte ani poriadne nezačala jar a francúzski vinári už odhadujú škody, ktoré na ich viniciach doterajšie chladné počasie napácha. Pokles tohtoročnej úrody by mohol znamenať až o 15 miliónov hektolitrov vína menej, než je dlhodobý priemer produkcie.

Výnos z francúzskych viníc by kvôli jarným mrazom mohol byť o 28 až 32 percent nižší ako obvykle. „Tohtoročný mráz bol výnimočný.  Tým, že postihol značnú časť plochy vinohradov a že sa rozšíril ďaleko na juh krajiny, „uviedol pre agentúru Reuters Ygor Gibelind z vinárskej divízie francúzskeho FranceAgriMer. Francúzsko by tak vyprodukovala asi 32 miliónov hektolitrov vína, čo by bolo o 4 miliónov hektolitrov menej, ako v roku 2017, kedy vinárov takisto na jar trápilo nepriaznivé počasie.

Mráz najhoršie postihol tradičné vinárske regióny ako Burgundsko či Bordeaux, kde chladné počasie postihlo 30 až 50 percent plochy viníc. Ak sa naplnia doterajšie odhady, potom by škoda, ktorú francúzski vinári utrpia, mohla dosiahnuť 1,5 až 2 miliardy eur. Francúzska vláda už oznámila, že poľnohospodárom, ktorým v dôsledku nepriaznivého jarného počasia vzniknú škody, vyčlení okolo jednej miliardy eur. Časť financií by bol prerozdelený taktiež vinárom.