bitcoin, kryptomena

Americké ministerstvo financií chystá pravidlá pre stablecoiny. A zišlo sa so zástupcami trhu

Zástupcovia amerického ministerstva financií sa stretli so zástupcami trhu so stablecoinami, aby diskutovali o rizikách a prínosoch rýchlo rastúceho kryptomenového sektora. V hre je totiž regulácia, ktorá má kryptomenu skrotiť do rámca pravidiel.

Kryptomenový trh už je väčší ako dva bilióny dolárov. Z toho asi 125 miliárd predstavuje trhová kapitalizácia stablecoinu. Teda digitálnych mien, ktoré sú zviazané s nejakou tradičnou menou, spravidla americkým dolárom.

Americké ministerstvo financií podľa agentúry Reuters viedlo koncom uplynulého týždňa debatu práve s predstaviteľmi rôznych stablecoinov o prínosoch a rizikách rýchlo rastúcej časti finančného trhu. Úrad Janet Yellenovej by totiž chcel čo najskôr kryptomeny, a v prvom rade stablecoiny, dostať do regulačného rámca.

Agentúra Reuters uviedla, že dvaja z účastníkov schôdzky uviedli, že sa ich ministerskí úradníci pýtali, či by stablecoiny vyžadovali priamy dohľad, obdobný dohľadu nad bankovým sektorom. Diskutovalo sa tiež o tom, ako by regulátor mohol znížiť riziko príliš veľkého počtu ľudí, ktorí by chceli stablecoiny previesť na hotovosť, alebo či by najrozšírenejšie stablecoiny nemali byť kryté nejakými tradičnými aktívami.