Ceny potravín vo svete rastú. Zdražuje hlavne mäso

Podľa najnovšej správy Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo pri OSN svetové ceny potravín v novembri výrazne rástli. Najviac zdražovalo mäso a rastlinné oleje.

Globálny index cien potravín dosiahol v novembri najvyššiu úroveň za posledných 26 mesiacov. Spotrebný potravinový kôš, v ktorom sú zastúpené obilniny, olejniny, mliečne výrobky, mäso a cukor, medziročne zdražel o 9,5 percenta. Oproti októbru potom ceny vzrástli o 2,7 percenta.

Najrýchlejšie zdražoval rastlinný olej, a to medzimesačne o viac ako desať percent. O necelých päť percent potom v novembri oproti októbru zdraželo mäso. Len mierne zdraželi mliečne výrobky, a naopak cena ryže klesla na najnižšiu úroveň za posledný polrok.

Najmä rast cien mäsa má dve závažné príčiny spojené v jednu, ktorá by mohla spôsobiť ďalšie zdražovanie tejto komodity v nadchádzajúcich mesiacoch. Už tradične vysoký dopyt po bravčovom mäse v Číne náhle ešte viac vzrástol. Stojí za tým epidémia afrického moru ošípaných, kvôli ktorému bolo nutné vybiť nezanedbateľné množstvo ošípaných v čínskych chovoch. Na trhu potom bravčové chýba, čo sa Čína snaží pokryť dovozom. Rastlinný olej zdražel hlavne kvôli rastúcemu dopytu po palmovom  oleji.