USA

Cenová hladina v USA rastie najrýchlejším tempom za posledných 30 rokov

Miera inflácie v Spojených štátoch amerických naďalej zrýchľuje. Spotrebiteľské ceny v USA rástli najrýchlejšie od roku 1990. Za rekordným zdražovaním stojí najmä zvyšovanie cien pohonných hmôt a potravín.

Index spotrebiteľských cien v USA v októbri vzrástol oproti septembru o 0,9 percent. V septembri bol pritom jeho rast o pol percentuálneho bodu nižší. V medziročnom vyjadrení potom spotrebiteľské ceny poskočili o 6,2 percent, čo je najviac od novembra 1990. Vtedy americká miera inflácie dosiahla 5,4 percent.

Jadrová inflácia, teda očistená od vplyvu administratívnych úprav cien a daní, predstavovala v októbri 4,6 percenta, čo je najviac od augusta 1991. Aktuálne údaje o vývoji americkej cenovej hladiny negatívne prekvapili analytikov. Tí podľa agentúry Reuters očakávali medzimesačný rast cien v USA vo výške 0,6 percenta.

Potvrdzujú sa tak predpoklady niektorých ekonómov, že inflácia zatiaľ zďaleka nebude slabnúť. Federálny rezervný systém (americká centrálna banka) napriek tomu minulý týždeň zopakovala, že verí, že súčasná vysoká inflácia je iba prechodná a že tempo rastu cien začne spomaľovať. Preto k sprísňovaniu menovej politiky pristupuje opatrne.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.