švajčiarsky frank

Frank je stále chápaný ako bezpečný prístav, znie zo Švajčiarskej národnej banky

Záujem o švajčiarsky frank ako bezpečnú menu neslabne. A je veľmi pravdepodobné, že dopyt po ňom porastie s tým, ako sa na svetových trhoch bude zvyšovať neistota prameniaca z nástupu ďalšej vlny epidémie covidu.

„Stále sa nachádzame v teritóriu, kde frank je veľmi vysoko,“ povedala Andrea Mächlerová, členka vedenia Švajčiarskej národnej banky na štvrtkovom stretnutí s novinármi. Súčasne dodala, že nevie, kam sa až kurz švajčiarskeho franku môže vyšplhať. „Realita je taká, že naša mena si drží povesť bezpečného prístavu. Neistoty zostávajú vysoké, pretože covidová kríza tu je stále s nami,“ dodala Mächlerová.

V prospech švajčiarskeho franku hrá aj fakt, že inflácia, akú zažíva Európa alebo Spojené štáty, sa Švajčiarsku zatiaľ vyhýba. Jej aktuálna výška dosahuje v medziročnom vyjadrení iba 1,2 percenta. Posilňovanie franku sa ale nakoniec môže obrátiť proti alpskej krajine, pretože je bytostne závislá od exportu najmä svojich služieb.

Silnúci frank ich potom cudzincom logicky predražuje, čo tlmí dopyt po nich. Mächlerová preto potvrdila pripravenosť Švajčiarskej národnej banky proti príliš silnému franku zasiahnuť, podobne ako to urobila pred šiestimi rokmi.