Obavy z predĺženia vojen na Ukrajine a rastúci inflácia vedú investorov, aby sa stali častejším nákupným zlatom.

Cena zlata vyšplhala mesačné maximum. Trójsky unces obchoduje takmer $ 2000

Obavy z predĺženia vojen na Ukrajine a rastúci inflácia vedú investorov, aby sa stali častejším nákupným zlatom. Sú presvedčení, že tento drahý kov stále slúži funkciu bezpečného prístavu v neistých časoch.

Zlato opäť priťahuje investorov

Cena zlata bola stále pod 1800 americkými dolármi na začiatku minulého decembra. S rastúcim napätím na rusko-ukrajinských hraniciach a zvýšenie inflácie v USA aj v Európskej únii sa zlato začalo opäť vychutnať záujem investorov. Keď Ruskí vojaci vychovávali 24. februára, na Ukrajine, zlato začalo posilniť rýchlo a jeho ceny stáli mierne viac ako 2050 dolárov za trójske kone.

Potom jeho cena klesla, ale stále sa pohybovala medzi rokmi 1930 a 1950 dolárov. Avšak, v posledných dňoch sa však opäť začala zvýšiť a začiatok tohto týždňa, trójske unce obchodované v blízkosti hraníc vo výške 2000 USD. Prakticky sa drží.

Vplyv vojny na hospodárstvo

Investori hodnotia riziká nepretržitej vojny na Ukrajine, ktorá sa hovorí s urýchľovaním inflácie v strednej a západnej časti Európy. Okrem toho pravdepodobnosť, že európska a značná časť svetovej ekonomiky hodil do stagfácie, keď sa zvýši cena, hoci výkon ekonomiky stagnuje alebo mierne znižuje.