Tri európske krajiny sa vyzbrojujú vodíkom proti skleníkovým plynom

Konzorcium firiem z Portugalska, Dánska a Holandska vybuduje v Portugalsku zariadenie na výrobu zeleného vodíka za viac ako miliardu dolárov. Výrobňa vodíka bude poháňaná energiou z obnoviteľných zdrojov, projekt by mal byť spustený do roku 2025.

Zariadenie na výrobu zeleného vodíka vyrastie v prístavnom meste Sines, ktoré leží asi 150 kilometrov južne od portugalskej metropoly Lisabon. O zelený vodík sa jedná preto, že je vyrábaný za využitia obnoviteľných zdrojov. Okrem výrobného zariadenia na vodík totiž konzorcium firiem z Portugalska, Dánska a Holandska vybuduje v Sines aj veterné a fotovoltaické elektrárne.

Vodík a jeho multifunkčnosť

Podľa zúčastnených firiem zariadenie bude obsahovať 500-megawattový elektrolyzér, ktorý bude schopný vyrobiť 50-tisíc ton vodíka a 500-tisíc ton amoniaku ročne. Vodík nájde využitie najmä v doprave, ale aj v oceliarstve alebo chemickom priemysle, a prispeje tak k výraznému zníženiu emisií skleníkových plynov.

Výroba začne do troch rokov

Zariadenie by malo byť spustené do roku 2025 a počas ďalších piatich rokov by malo nabehnúť na plnú kapacitu. „Portugalsko má dobré predpoklady stať sa jedným z lídrov v Európskej únii v oblasti energetickej transformácie,“ uviedol pre agentúru Reuters Rogaciano Rebelo, šéf konzorcia.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.