Ropa a zemný plyn

Cena ropy sa blížia k trinásťmesačnému maximu. Môže za to tiež chladné počasie

Barel ropy Brent aj WTI sa už obchoduje za viac ako šesťdesiat dolárov. Cena čierneho zlata tak už dávno prekonala predkrízovú úroveň. Na trhu vznikol dočasný nedostatok ropy spôsobený mimoriadne chladným počasím v dôležitých ťažobných oblastiach.

Odhaduje sa, že mráz spôsobí obmedzenie ťažby ropy v Spojených štátoch o 500 tisíc až 1,2 milióna barelov denne. Kvôli chladnému počasiu došlo tiež k zníženiu objemu spracovanej ropy niektorými najväčšími americkými rafinérií až o tri milióny barelov denne. Znamená to, že cena ropy môže v najbližších týždňoch ešte vzrásť.

Kvôli nepokojnej situácii v Jemene panujú aj obavy o dodávky ropy Brent z oblasti Stredného východu. Ponuka čierneho zlata na trhu by sa mala zvýšiť až s príchodom jari, kedy by sa mali krajiny skupiny OPEC + zhodnúť na zväčšení objemu ťažby. Ťažiari sa ale majú stále na pozore kvôli vývoju Koronavírusovej pandémie. Tá má totiž zásadný vplyv na dopyt po rope, a teda aj jej cene.

Ak bude pandémia ustupovať, protiepidemické opatrenia sa s najväčšou pravdepodobnosťou začnú uvoľňovať. Vďaka tomu by mohlo dochádzať k výraznejšiemu obnoveniu leteckej dopravy, ktorá predstavuje nezanedbateľný faktor ovplyvňujúci dopyt po rope.