ukrajina

Cena ropy prekročila hranicu sto dolárov za barel. Prvýkrát od septembra 2014

Cena ropy sa počas štvrtkového obchodovania prudko zvýšila. Barel ropy typu brent sa na globálnych trhoch obchodoval prvýkrát za posledných takmer osem rokov za trojcifernú čiastku. V jednej chvíli cena dokonca prekročila 105 dolárov.

Cena ropy brent vo štvrtok napokon vzrástla o 2,3 percenta a uzavrela tesne nad hranicou 99 dolárov za barel. Pritom sa počas dňa na krátku dobu vyšplhala k takmer 106 dolárom. Stodolárovú hranicu čierne zlato prelomilo prvýkrát od septembra 2014. Severoamerická ropa WTI sa tiež dostala na takmer osemročný rekord, keď sa tiež na kratší čas vyhupla nad sto dolárov za barel.

Ropa na svetovom trhu zdražela predovšetkým kvôli neistote, ktorá na trhu po ruskom vpáde na Ukrajina zavládla. Panujú obavy, že by Rusko mohlo priškrtiť dodávky ropy do Európy ako odvetu za uvalený protiruských sankcií zo strany západných krajín. Rusko je tretím najväčším ťažiarom a druhým najväčším vývozcom ropy na svete.

Na druhej strane Rusko je zároveň výrazne závislé od príjmov práve z ropy a zemného plynu, že si dlhší bojkot odberateľov svojej ropy nemôže dovoliť. Avšak ďalšie zdraženie ropy môže prísť, a to v závislosti od vývoja situácie na Ukrajine.