zlato

Goldman Sachs odporúča kupovať v budúcom roku komodity

Americká investičná banka Goldman Sachs je presvedčená, že komoditné trhy budú v budúcom roku prekonávať priemernú výkonnosť trhov s rôznymi typmi aktív. Komodity vraj budú v roku 2021 dobrým zaistením proti inflácii.

Komoditné trhy sa totiž podľa Goldman Sachs dostanú do „pazúrov“ býkov, ktorí svojou ochotou kupovať spôsobia rast cien komodít prakticky po celý budúci rok. Komoditný index banky Goldman Sachs by sa mal v nasledujúcich dvanástich mesiacoch zhodnotil asi o 27 percent. Z toho drahé kovy majú spevniť o necelú pätinu, energie o 40,1 a priemyselné kovy o 3 percentá. Poľnohospodárske komodity by naopak mali asi o percento zlacniť.

Podľa Goldman Sachs by sa mala cena zlata za trojskú uncu vyšplhať až na 2300 a striebra na 30 dolárov. Zlato porastie hlavne kvôli stupňujúcim sa inflačným tlakom, cena striebra by sa mala zvyšovať vďaka rastúcemu dopytu po fotovoltaických paneloch na výrobu elektrickej energie. Analytici Goldman Sachs minulý týždeň zhoršili výhľad pre ropu, ktorá zrejme teraz nebude zdražovať takým tempom, ako sa pôvodne predpokladalo. Môže za to utlmený dopyt kvôli nástupu druhej vlny epidémie koronavírusu. Na druhej strane by však rýchly úspech vakcíny mohol cenový trend otočiť.