usa, americka vlajka

Banka Goldman Sachs zhoršuje výhľad pre americkú ekonomiku na budúci rok

Hospodársky rast Spojených štátov bude v budúcom roku pomalší, než sa pôvodne očakávalo. Na vine sú obavy z variantu Omikron vírusu SARS-CoV-2, ktorý by mohol zabrzdiť globálne ekonomické oživenie.

Americké hospodárstvo porastie podľa analytikov investičnej banky Goldman Sachs pomalšie, než sa pôvodne predpokladalo. Banka najsilnejšej ekonomiky sveta veští pre rok 2022 rast hrubého domáceho produktu o 3,8 percenta, zatiaľ čo predtým odhadovala zvýšenie výkonnosti o 4,2 percent.

„Hoci mnoho otázok zatiaľ zostáva nezodpovedaných, myslíme si, že mierne spomalenie rastu je najpravdepodobnejšie. Aj v prípade, že sa nový variant koronavirusu rozšíri rýchlejšie a imunita bude mierne oslabená,“ uviedol podľa agentúry Reuters Joseph Briggs, ekonomický analytik banky Goldman Sachs.

Podľa neho sa môže predĺžiť situácia, kedy existuje nedostatok ľudí na trhu práce, pretože pracovníci nebudú ochotní sa kvôli variantu Omikron rýchlo do zamestnania vrátiť. Nie je vraj tiež vylúčené, že budú opätovne prijímané prísnejšie pandemické opatrenia, čo tiež prispeje k zvoľneniu ekonomického rastu.