Ropa by mohla zlevniť

Bude ropa konečne lacnejšia?

Blížiace sa zasadnutia zástupcov krajín organizácie OPEC a ďalších štátov tvoriacich skupinu OPEC+ zrejme prinesie dohodu na zvýšenie ťažby ropy. Množstvo ropy, ktoré na trh dodáva Rusko, totiž tento rok klesne až o 17 percent.

Skupina krajín OPEC+, ktorú tvoria OPEC a ďalšie štáty vyvážajúce ropu, pravdepodobne na blížiacom sa májovom zasadnutí potvrdia svoju dohodu zvýšiť ťažbu ropy v júni o 432 tisíc barelov denne. S odkazom na šesť dobre informovaných zdrojov to uviedla agentúra Reuters.

Vyťažený objem až do septembra porastie

Ťažba by sa mala o viac ako 430 tisíc barelov denne zvyšovať každý mesiac až do konca septembra. Vtedy by skupina OPEC+ mala obnoviť ťažbu takého objemu ropy, aby sa produkcia porovnala so stavom pred nástupom pandémie koronavírusu. Cena ropy by sa tak mohla mierne znížiť zo súčasných viac ako 107 dolárov za barel.

Ruský pokles ťažby bude treba nahradiť

Bude to však znamenať, že všetky štáty združené v OPEC+ s výnimkou Ruska budú musieť svoju ťažbu zvýšiť viac, než pôvodne predpokladali. Práve preto, aby vykompenzovali ruský výpadok. Ruská federácia totiž v tomto roku pravdepodobne vyťaží o 17 percent ropy menej ako vlani. Pokles ruskej ťažby ropy tak bude najskôr najväčší od roku 1990, kedy tamojší ropný priemysel prechádzal vážnou krízou.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.