USA a Rusko: Situácia na trhu s ropou neprospieva nikomu

Putin s Trumpom našli spoločnú reč. Americký prezident Donald Trump a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa počas pondelňajšieho telefonického rohovoru zhodli, že aktuálna situácia na svetovom trhu s ropou nie je ani v záujme USA ani Ruska.

Obaja prezidenti tiež vyjadrili presvedčenie, že by ministri USA a Ruska zodpovedajúci za energetiku mali viesť rozhovory o tom, ako situáciu na trhu s ropou upokojiť. Donald Trump pri tejto príležitosti Vladimirovi Putinovi odkázal, že ropná vojna medzi Ruskom a Saudskou Arábiou je „číre bláznovstvo“. Prezidenti sa tiež zhodli, že v konzultáciách týkajúcich sa ropy budú pokračovať. Konkrétny dátum budúceho rozhovoru však neoznámili.

„Je nepochybné, že momentálny stav globálneho trhu s ropou nie je v záujme ani jednej z našich dvoch krajín,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Peskov však odmietol povedať, či sa najvyšší predstavitelia USA a Ruska bavili o úlohe Saudskej Arábie.

Rozhovor medzi Trumpom a Putinom sa na cene ropy prakticky neprejavil. Stále sa obchoduje pod úrovňou 23 dolárov za barel, čo je najnižšia hodnota za posledných takmer dvadsať rokov. Istú nádej dávajú future kontrakty. Ropa typu brent s dodaním v júni sa vyšplhala na viac ako 26 dolárov. Čím dlhšie ale svetová ekonomika zostane paralyzovaná kvôli pandémii koronavírusu, tým je vyššia pravdepodobnosť, že spotová cena ropy zostane tam, kde je.