tesla

Brazílska ťažobná spoločnosť Vale jedná s Teslou o dodávkach niklu

Vale i Tesla majú záujem na vzájomnej dohode. Výrobca elektromobilov totiž potrebuje zaistiť stabilné a dlhodobé dodávky niklu pre batérie, ale zároveň hľadá dodávateľa, ktorý bude nikel ťažiť spôsobom šetrným k životnému prostrediu.

Práve ekologický aspekt je kľúčovým faktorom pre samotného Elona Muska. Ten už tento rok v júni uviedol, že ponúkne obrí dlhodobý kontrakt tomu, kto podmienku šetrného spôsobu ťažby splní. Brazílska spoločnosť Vale SA je vraj schopná tejto požiadavke vyhovieť, pretože disponuje ložiskami niklu priamo v Kanade, a tak by jeho prípadné dodávky Tesle nezaťažovali životné prostredie toľko, ako v prípade jeho dovozu z ďalekej cudziny.

Podľa Marka Traversa zo spoločnosti Vale je teraz pre Teslu aj ďalších výrobcov elektromobilov kľúčové, aby si zabezpečili dodávky niklu na najbližších päť až osem rokov. „To je tiež jeden z dôležitých bodov nášho konania. A nemyslím si, že by sa požiadavky iných výrobcov v tomto ohľade líšili,uviedol Travers pre agentúru Reuters.

Vale teraz v Kanade prevádzkuje ťažbu niklu v troch kanadských lokalitách, do ktorých investoval v poslednej dobe cez dve miliardy dolárov, aby sa dobývanie tohto strategického kovu stalo ekologicky prívetivejším.