Bitcoin sa prehupol cez hranicu 9100 dolárov

Ešte pred týždňom sa Bitcoin obchodoval okolo 8300 dolárov. Dnes testuje úroveň takmer o tisíc dolárov vyššiu. Svoju úlohu zohrávajú aj obavy z koronavírusu.

Zdá sa, že Bitcoin do istej miery plní rovnakú úlohu ako zlato. Funguje ako prístav, do ktorého investori „parkujú“ svoje finančné prostriedky v presvedčení, že tu sú v bezpečí pred zlou náladou na finančných trhoch. Tie totiž pod vplyvom šírenia koronavírusu padajú, a tak sa investori snažia minimalizovať straty a peniaze umiestňujú do zlata i kryptomien.

Bitcoin začiatkom tohto týždňa presvedčivo posilňoval a dal rýchlo zabudnúť na vyberanie ziskov z minulého týždňa. Len počas pondelka spevnil bezmála o päť percent a teraz testuje odolnosť psychologickej hranice deviatich tisíc dolárov. Či ide o pevnú métu, sa ukáže, až investori opäť začnú vyberať zisky. Ak by sa Bitcoin pod deväť tisíc dolárov nevrátil, je slušná šanca, že na trhu prevládne býčia nálada a cena pôjde ešte vyššie.

Záležať tiež bude na vývoji epidémie koronavírusu. Ak bude pretrvávať, potom bude Bitcoin pravdepodobne pokračovať v posilňovaní. V tomto prípade skrátka platí „čím horšie, tým lepšie“.