Bitcoin do desiatich rokov za 400 tisíc dolárov, predpovedá správa

Autori júnovej správy Crypto Research Report predpovedajú, že cena Bitcoinu do roku 2030 vystúpi na 397 tisíc dolárov. To je 44 krát viac, než za koľko sa Bitcoin obchoduje dnes. Najstaršia kryptomena má vraj to najlepšie ešte len pred sebou.

Podľa autorov štúdie totiž Bitcoin zasiahol iba necelé pol percento celkového potenciálneho trhu, čo vyplýva z jeho tržnej ceny 7200 dolárov na konci minulého roku. Pokiaľ by sa mu podarilo zasiahnuť desať percent svojho potenciálu, znamenalo by to cenu blížiacu sa 400 tisícom dolárom, tvrdia autori správy lichtenštajnskej spoločnosti zameriavajúcej sa na kryptomeny Crypto Research Report.

Ruku v ruke s Bitcoinem by mali začať posilňovať taktiež ďalšie kryptomeny ako Ethereum, Litecoin, Stellar nebo Bitcoin Cash. Napríklad cena meny Ethereum by za súčasných asi dve sto dolárov mala vystúpiť na približne 3600, Bitcoin Cash by potom z 235 dolárov mohol posilniť až na viac než 13 tisíc. Autori správy svoje predpovede opierajú o niekoľko kľúčových premenných, pomocou ktorých sa dá mapovať aktivita súvisiaca s Bitcoinom.

Vedľa platieb za tovar a služby sem patria taktiež napríklad výška úspor v Bitcoinoch, online hranie alebo poskytovanie pôžičiek denominovaných v tejto kryptomene. Kritici avšak upozorňujú, že takéto predpovede sú veľmi problematické, keďže s kryptomenovými trhmi je spojená veľká miera neistoty.