bitcoin

Bahamy sú prvé na svete, ktoré zaviedli digitálnu menu vydávanú centrálnou bankou

Ostrovný štát v Karibiku bude prvou krajinou na svete, ktorá zavedie digitálnu menu vydávanú centrálnou bankou, takzvanou CBDC (Central Bank Digital Currency). Bude sa nazývať „pieskový dolár“ a môže sa používať ako štandardná mena.

Aj keď Bahamy nie sú prvou krajinou, ktorá zaviedla tento typ digitálnej meny, je prvou, ktorá ju rozšírila nad rámec testovania. Inými slovami, je to prvá mena CBDC, ktorá v ekonomike funguje v normálnom obehu. Čína v súčasnosti testuje svoje digitálne jüany a Kambodža zvažuje v nasledujúcich mesiacoch podobný krok ako na Bahamách.

Obyvatelia Bahám budú môcť pieskový dolár používať na bežné transakcie prostredníctvom akejsi digitálnej peňaženky v bahamskej centrálnej banke. Digitálna mena bola v posledných rokoch testovaná bahamskou centrálnou bankou, keď ju mohli skúšobne používať ľudia žijúci na ostrovoch Exuma a Abaco. Pieskový dolár je fixovaný fixným výmenným kurzom na bahamský dolár, ktorého hodnota následne závisí od amerického dolára. Bahamská centrálna banka sľubuje pre Bahamy žijúce na viac ako sedemsto ostrovoch finančné začlenenie z novej digitálnej meny, ako aj rozvoj platobnej infraštruktúry krajiny.