hongkong, ázia

Ázijské akcie začínajú nový týždeň zmiešane. Čína a Hongkong nadol, Tokio a Soul nahor

Kým akciové trhy v Šanghaji, Šen-čene a Hongkongu oslabovali, v Soule a Tokiu sa nadýchli k rastu. Čínu a Hongkong tlačili nadol dáta o zahraničnom obchode najľudnatejšej krajiny sveta, inde sa premietol optimizmus po piatkových číslach z amerického trhu práce.

Šanghajský súhrnný akciový index na začiatku nového obchodného týždňa oslabil o 0,2 percenta, index zahŕňajúci najlikvidnejšie tituly stratil len 0,1 percenta. Menšia burza v Šen-čene následne oslabila v podobnej miere, avšak technologický ChiNext stratil viac ako percento.

Čínske akcie oslabovali pod vplyvom horších, než očakávaných dát o zahraničnom obchode. Čínsky import totiž v máji vzrástol najviac za posledných desať rokov, a to predovšetkým kvôli rastúcim cenám dovážaných komodít. Rast exportu nenaplnil očakávania analytikov.

Tokio a Soul rástli pod vplyvom piatkových dát z amerického trhu práce. Tokijský index Nikkei pridal 0,27 percenta a najviac mu pomohli technologické tituly, ale aj akcie námorných dopravných spoločností. Podobne sa vyvíjalo obchodovanie na burze v Soule, keď tamojší súhrnný index Kospi pridal 0,37 percenta.