salvador, salvádor

Salvador chce zaviesť Bitcoin ako legitimné platidlo

Salvádorský prezident Nayib Bukele chce do parlamentu predložiť zákon, na základe ktorého by sa Bitcoin stal v stredoamerickom štáte zákonným platidlom. Sľubuje si od toho väčší prílev zahraničných investícií do krajiny.

Pokiaľ zákonodarcovia Bukeleho návrh schvália, Salvador tak bude prvou krajinou na svete, kde sa Bitcoin stane oficiálnym platidlom. Avšak to neznamená, že nahradí existujúcu oficiálnu menu, ktorou je v Salvádore americký dolár.

Salvádorský prezident Nayib Bukele chce svojim občanom uľahčiť žiť v zahraničí a posielať domov remitend, rovnako ako si od toho sľubuje príliv zahraničných investícií. „Pomôže to generovať nové pracovné miesta a zaistí finančnú inklúziu tisícky ľudom, ktorí žijú mimo formálnu ekonomiku,“ uviedol Bukele počas konferencie k Bitcoinu, ktorá sa konala na Floride.

Práve na remitendách je Salvádorská ekonomika silne závislá. Tvorí asi 20 percent HDP. Podľa Bukeleho by jeho návrh tiež sprístupnil finančné služby až pre 70 percent občanov Salvadoru, ktorí nemajú žiadny bankový účet. Salvádorský prezident tiež spomenul, že trhová kapitalizácia Bitcoinu dosahuje asi 680 miliárd dolárov. „Ak by iba jedno percento smerovalo do Salvadoru, zvýši jeho HDP o štvrtinu,“ napísal Bukele na Twitter.