európa, usa, amerika

Spojené štáty a Európska únia rokujú o dodávkach plynu pre prípad rusko-ukrajinského konfliktu

Ak súčasné napätie medzi Ruskom a Ukrajinou prejde do otvoreného vojenského konfliktu, môžu začať viaznuť dodávky ruského plynu do Európy. S týmto rizikom počítajú členské krajiny Európskej únie, a tak hľadajú cesty, ako sa pre tento prípad zabezpečiť.

Zástupcovia Spojených štátov vedú rozhovory s niekoľkými nadnárodnými energetickými firmami o možných dodávkach skvapalneného zemného plynu z USA do Európskej únie pre prípad, že by sa medzi Ruskom a Ukrajinou rozhorel vojenský konflikt. S odkazom na oznámenie dvoch oficiálnych predstaviteľov USA to uviedla agentúra Reuters.

„Diskutovali sme o rozsahu možných dodávok a o tom, čo robíme a je potrebné urobiť pre ich zabezpečenie. Hovorili sme aj s Európskou komisiou aj s energetickými spoločnosťami,“ uviedol zdroj, na ktorý sa agentúra Reuters odkazuje.

Podľa Reuters nie je jasné, s ktorými spoločnosťami Američania hovorili. Ťažiarske firmy Royal Dutch Shell, ConocoPhillips ani Exxon nechceli záležitosť komentovať, ďalšie na otázky nereagovali. Avšak jeden zo zdrojov, ktorý Reuters uchovala v anonymite, uviedol, že oficiálni predstavitelia sa jeho firmy pýtali, či je v prípade potreby schopná odložiť pravidelnú údržbu na svojich plynových vrtoch.