Ázijské akcie rastú. Trhy veria v obchodnú dohodu medzi veľmocami

Finančné trhy naprieč Áziou v polovici týždňa chvílu hľadali smer. Potom ale zamierili nahor pod vplyvom pozitívneho vývoja v čínsko-americkom vyjednávaní o obchodných vzťahoch.

Spojené štáty a Čína sa nachádzajú vo finálnej fáze vyjednávania o veľmi dôležitej dohode. Takto americký prezident Donald Trump naladil investorov na ázijských trhoch na pozitívnu nôtu. K tomu sa neskôr pridalo čínske ministerstvo obchodu, ktoré naznačilo, že konsenzus nad kľúčovými vecami nastavenia obchodných vzťahov s USA je blízko.

Všetky dôležité akciové burzy naprieč Áziou na dobré správy zareagovali rastom. Tokijský index Nikkei spevnil takmer o pol percenta, podobne posilnili aj akcie na burze v juhokórejskom Soule alebo v čínskom Šanghaji. Medzi čínskymi titulmi vynikli predovšetkým akcie internetového predajcu Alibaba, ktoré posilnili takmer o tri percentá. Mierne späť sa držali tituly obchodované v Hong Kongu, kde stále panuje neistota okolo politického vývoja.

Optimizmus sa z ázijských trhov presunul aj do Európy a Spojených štátov. Frankfurtský DAX pridal necelé pol percento, Wall Street dokonca rástla ešte o pár desatín percentuálneho bodu rýchlejšie – Dow Jones vzrástol o 0,63 percenta.