Austrália a India v sobotu prostredníctvom on-line konferencie podpísali dohodu o voľnom obchode a ekonomickej spolupráci. Ide o výsledok rokovaní, ktoré medzi oboma krajinami prebiehali celú dekádu.

Austrália a India podpísali dohodu o voľnom obchode

Obchodná dohoda medzi Austráliou a Indiou bude znamenať odstránenie ciel u viac ako 85 percent tovaru, ktorý bude prúdiť z Austrálie do Indie. Austrálsky export do Indie by sa tak počas desiatich rokov mohol zvýšiť asi o 91 percent.

Austrália a India v sobotu prostredníctvom on-line konferencie podpísali dohodu o voľnom obchode a ekonomickej spolupráci. Ide o výsledok rokovaní, ktoré medzi oboma krajinami prebiehali celú dekádu. Austrálsky premiér Scott Morrison uviedol, že dohoda o vzájomnom obchode a hospodárskej spolupráci s druhou najľudnatejšou krajinou sveta je „jedným z najväčších otvorení ekonomických dverí v dnešnom svete“.

Dôvody Austrálie pre dohodu

Podľa Morrisona je to začiatok cesty, na ktorej budú obe krajiny budovať stále užšie obchodné vzťahy. Pre Austráliu to znamená posilnenie diverzifikácie jej exportu. Doteraz totiž najväčším obchodným partnerom krajiny najmenšieho kontinentu bola Čína. Tá sa však po diplomatických prestrelkách rozhodla sankcionovať niektoré druhy austrálskeho tovaru.

Vplyv na austrálsky vývoz

V rámci dohody s Indiou by India mala odstrániť svoje clá u viac ako 85 percent položiek, ktoré Austrália do Indie vyváža. Dohoda sa dotkne tovaru za viac ako 12 miliárd austrálskych dolárov a objem vývozu z Austrálie do Indie by mal počas 10 rokov vzrásť o 91 percent.

2 komentáre

Komentáře jsou uzavřeny.