Argentína zachraňuje trh so sójovými bôby.

Argentína zachraňuje trh so sójovými bôby. Štát prevezme najväčšieho exportéra sóje

Prevzatie najväčšieho argentínskeho exportéra spracovávateľa sóje vládou, fakticky zachráni tento významný sektor argentínskej ekonomiky. Spoločnosť Vicentino totiž drví súčasná ekonomická kríza a pokles svetového dopytu po sóji.

Plán na štátnu záchranu spoločnosti Vicentino v pondelok predstavil argentínsky prezident Alberto Fernandez. Vicentino je najväčší argentínsky vývozca sójových produktov ako napríklad sójového mäsa alebo oleju, ktoré majú za sebou takmer storočnú históriu. Lenže kvôli koronavírusovej pandémii sa Vincento dostalo do finančných problémov. Spoločnosť je vysoko zadlžená, a dokonca sa vraj oneskoruje so splátkami bankových úverov. Neskoro platí aj svojim dodávateľom, ktorí sa kvôli tomu dostávajú do druhotnej platobnej neschopnosti.

Návrh zákona, podľa ktorého by vláda mala nad podnikom prevziať kontrolu bol už odoslaný do argentínskeho parlamentu. Pokiaľ zákonodarcovia plán podporia, stane sa Vicentina súčasťou poľnohospodárskej divízie štátnej energetickej spoločnosti YPF. Plán má ale aj svojich kritikov, ktorí tvrdia, že štátna pomoc vytvorí precedens pre ostatné firmy, ktoré sa tiež kvôli pandémii dostali do problémov. Tie tiež nebudú chcieť zostať bez podpory vlády.