Apple obhájil svoju pozíciu

Apple (NASDAQ: AAPL)

  • Apple klesol z maximálnych cien 325 USD (20. 2 2020) o 35 % na 212 USD (23. 3. 2020)
  • Dokázal sa ale vrátiť na takmer celú svoju pôvodnú hodnotu, momentálna cena je 323 USD (3. 6. 2020)
  • V roku 2019 akcie vykázali 90 % nárast
  • Hospodárske výsledky prekonali očakávania, nezastavil ich ani koronavírus
  • Apple predstavil inovatívny notebook Macbook Pro a dostupný telefón iPhone SE

Tržby Applu a jeho dividendy akcie dňa 30. 4. 2020 prekonali aj napriek nepriaznivému vplyvu koronavírusu očakávania. Boli dokonca vyššie než v prvom kvartále minulého roka. Väčšine firiem sa toto nepodarilo. Apple naviac zvládol predstaviť nové produkty, a to inovovaný Macbook Pro a dostupný iPhone SE. Práve vďaka novému telefónu si Apple sľubuje zvýšený predaj produktov, je totiž lacnejší a cieli tak na širší segment zákazníkov.

Akcie veľkej časti firiem na rozdiel od Applu stále nedosahujú svojich maxím ako na konci februára. Ten za dva mesiace zvládol zvrátiť pokles a vrátiť sa na pôvodnú hodnotu, čím vykázal 50% rast. Každý, kto sa rozhodol chopiť sa šance a nakúpil akcie, si dnes môže blahoželať. Ostatní by sa mali poobzerať po akciách firiem, ktoré sa stále pohybujú hlboko pod svojimi maximálnymi cenami.

Apple tak obhájil svoju stabilnú pozíciu a potenciál ďalšieho dlhodobého rastu. Týmto a tiež tým, že firma vypláca dividendy vo výške 6 % (vzhľadom k cene nákupu do 30. 7. 2019), potvrdzuje Apple titul firmy, ktorú by v portfóliu mal chcieť mať každý investor.