Americko-čínske napätie rastie. Lenže Čína vlastní bilión dolárov amerického dlhu

Čína je druhým najväčším držiteľom amerického verejného dlhu. Dlhopisy vlády USA, ktorými disponuje, dosahujú hodnotu 1,08 bilióna dolárov. To je o 240 miliárd menej ako pred šiestimi rokmi. Napriek tomu ide o účinnú zbraň v čínskych rukách.

S tým, ako sa opäť po niekoľkých mesiacoch stupňuje napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou, rastú tiež špekulácie o tom, či najľudnatejšia krajina sveta môže pritlačiť Ameriku k stene, keď pohrozí predajom jej vládnych dlhopisov. Tieto úvahy sú živené skutočnosťou, že Čína naozaj držbu amerického verejného dlhu znižuje. Kým ešte v roku 2014 predstavovali pohľadávky voči americkej vláde 1,32 bilióna dolárov, dnes je to len 1,08 bilióna.

Lenže analytici nemeckej Deutsche Bank varujú, že tento vývoj nie je znamením toho, že by sa Čína rozhodla amerických dlhopisov zbavovať vo veľkom. A to dokonca ani v tejto chvíli, keď sa vzájomné slovné prestrelky oboch veľmocí stávajú intenzívnejšími. „Rozumieme tomu ako bilaterálne rétorické cvičenie, ktoré je motivované skôr nadchádzajúcimi udalosťami v domácej politike, než aby sa niekto naozaj snažil zmeniť smer globálnych kapitálových tokov,“ uviedla Deutsche Bank.

Je to skôr známkou dlhodobého hospodárskeho vývoja Číny. Zatiaľ, čo predtým svoje obchodné prebytky transformovala práve do nákupu amerických vládnych dlhopisov, s klesajúcim domácich prebytkom obchodu už nie sú pre takéto operácie tak veľké zdroje. Je teda možné, že tento predaj bude pokračovať, avšak nie s cieľom poškodiť Spojené štáty, ale za účelom získavania likvidity pre krytie prípadného obchodného deficitu.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.