usa vlajka

Americký trh práce v októbri príjemne prekvapil. Nezamestnanosť klesla na 4,6 percenta

Počet nových pracovných miest sa v októbri v Spojených štátoch zvýšil o 531 tisíc. Viac, než očakával trh. Medziročný rast nominálnych miezd dosiahol takmer päť percent. Spojené štáty ale ďalej čelia nedostatku pracovnej sily.

Zamestnanosť sa v Spojených štátoch v októbri zvýšila viac, než sa čakalo. Pribudlo 531 tisíc pracovných miest, trhový konsenzus bol okolo 450 tisíc. V septembri sa pritom počet pracovných miest zvýšil „len“ o 312 tisíc. Miera nezamestnanosti sa v októbri znížila na 4,6 z predchádzajúcich 4,8 percent.

Americký trh práce však stále čelí nedostatku pracovnej sily. A to aj napriek tomu, že celkový počet zamestnaných v USA je asi o 4,2 milióna nižší ako vo februári minulého roka, teda v predvečer po prepuknutí pandemickej krízy. Podľa kritikov za to môžu štedré dávky, ktorých výplata bola predĺžená administratívou Joea Bidena

Najviac pracovných miest pribudlo v sektore gastronómie, a to okolo 164 tisíc. V spracovateľskom priemysle vzrástla zamestnanosť o 60 tisíc, z toho takmer polovica pripadala na výrobu automobilov. Stavebníctvo vygenerovalo 44 tisíc nových pracovných pozícií.