usa, americka vlajka

Americký trh práce sa nezotaví tak rýchlo, ako sa zatiaľ zdá

Hoci júnové dáta z amerického trhu práce vykázali čistý prírastok pracovných miest vo výške bezmála päť miliónov. Počet Američanov, ktorí stratili prácu natrvalo, je najvyšší od krízy z roku 2009.

Podľa Marka Zandiho, hlavného ekonóma poradenskej spoločnosti Moodys, je nepochybné, že pandémia koronavírusu spôsobila zásadné škody na americkom trhu práce. „Mnoho pracovných miest sa už nevráti. Predstava, že ekonomika sa čoskoro vráti k rastu a na úroveň pred pandémiou, sa skrátka nezrealizuje, „povedal.

Júnová správa z trhu práce síce ukázala, že došlo k čistému prírastku pracovných miest v objeme 4,8 milióna, ale to bolo do značnej miery dané tým, že veľa ľudí sa nachádzalo len v stave dočasne prepustených. Týkalo sa to predovšetkým zamestnancov v obchodoch, hoteloch, baroch alebo reštauráciách, ktoré sa postupne znovu otvárajú.

V súčasnosti ale prácu definitívne počas júna stratilo 759 tisíc ľudí. To je najviac od januára 2009, keď tento počet presiahol 800 tisíc. Podľa analytikov je dnes v USA nezamestnaných asi 3,7 milióna ľudí, ktorých pracovné miesta definitívne zmizli a v dohľadnej dobe sa určite neobnovia. A ďalšie milióny zamestnancov sú zánikom svojho pracovného miesta ohrození. Situácia sa má ešte zhoršiť, pretože nárast počtu novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusu už vedie k druhému kolu reštriktívnych opatrení, ktoré ekonomiku ďalej oslabia.