Euro spevnilo voči jenu, libre aj švajčiarskemu franku. Posilnil aj dolár

Mena európskej menovej únie zažila dobrý štart do posledného týždňa roku 2020. Euro totiž posilnilo voči japonskému jenu, britskej libre aj švajčiarskemu franku. Nad jeho sily bol iba americký dolár, ktorý ťažil z podpisu fiškálneho balíčka prezidentom Donaldom Trumpom.

Hoci Veľká Británia a Európska únia medzi sebou nakoniec dosiahli dohodu o usporiadaní vzájomných vzťahov po skončení prechodného obdobia po brexite, britská libra voči euru počas pondelkového obchodovania oslabovala. Euro oproti nej posilnilo o rovné percento. Takýto vývoj môže pôsobiť prekvapivo, avšak podľa analytikov môžeme na trhu stále vidieť doznievajúce zakomponované riziká tvrdého brexitu vo vývoji na devízovom trhu medzi eurom a librou.

Euro ale spevňovalo aj voči japonskému jenu, oproti ktorému posilnilo bezmála o pol percenta. Pozíciu neuhájil ani švajčiarsky frank, voči ktorému sa euro ocitlo na sedemmesačnom maxime. Ešte pred uzavretím obchodovania ale euro časť svojich ziskov voči švajčiarskemu franku vymazalo.

Iba americký dolár dokázal v pondelok euro poraziť, keď voči nemu spevnil o 0,1 percenta. Doláru pomohla správa o podpise fiškálneho stimulačného balíčka prezidentom Donaldom Trumpom.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.