Americké akcie zažili prudký pád. Dow Jones stratil sedem percent

Počas štvrtkového obchodovania prišiel na Wall Street pomerne divoký zostup. Index Dow Jones sa prepadol o sedem percent, S&P 500 dokonca skoro o šesť percent. Akcie poslala nadol aktualizovaná predikcia hospodárskeho vývoja USA z dielne centrálnych bankárov.

Americké akcie vo štvrtok zažili najhorší deň od doby, kedy sa po dopadoch pandémie koronavírusu začali spamätávať. Prepad Dow Jones indexu o sedem, respektíve S & P 500 o šesť percent zariadil zhoršený výhľad americkej ekonomiky vydaný Federálnym rezervným systémom, a tiež zvýšením počtu denných prírastkov novo nakazených koronavírusom.

Ekonomika Spojených štátov má novo podľa Fedu tento rok klesnúť o 6,5 percenta. Nezamestnanosť má na konci roka dosiahnuť 9,3 percenta. Aktuálna miera nezamestnanosti sa pohybuje okolo 14 percent, pričom posledné týždne ukázali, že by sa mohol trend pomaly ale isto obracať.

Podľa analytikov ale nemusí štvrtkový akciový výpredaj znamenať nutne zmenu rastového trendu. Keď Federálny rezervný systém zverejňuje nejakú správu, zvyčajne to akciami pohýbe. Je teda možné, že investori len využili určitú pauzu a vybrali svoje zisky. A potom akcie začnú opäť rásť.