online, novinky, noviny, zpravodajství

Prieskum: 81 % mladých Čechov získava informácie zo sociálnych sietí

Mladí ľudia v Českej republike získavajú informácie o aktuálnych udalostiach najmä zo sociálnych sietí. Platformy ako Facebook, Instagram, X a podobne sú zdrojom informácií pre 81 percent Čechov vo veku 16 až 30 rokov. Viac ako predtým sa zaujímajú o dôveryhodnosť správ. Vyplýva to z analýzy Českej rady detí a mládeže (ČRDM), ktorú dnes poskytla hovorkyňa rady Soňa Polak. Analýza vychádza zo štúdie Lifestyle 2022 spoločnosti Kantar. Prieskumu sa zúčastnilo 1181 respondentov vo veku 16 až 30 rokov.

„Mladí ľudia najčastejšie získavajú informácie o aktuálnom dianí zo sociálnych sietí, ale aj z online spravodajstva. Takmer polovica sleduje televízne spravodajstvo a 27 percent počúva rádio,“ uvádza sa v analýze ČRDM.

Rastúca popularita online spravodajstva

Sociálne siete využíva na získavanie informácií o dianí v každodennom živote 81 percent mladých ľudí, čo je o 14 percent viac ako v roku 2020. O 11 percent vzrástla aj popularita internetového spravodajstva, ktoré v súčasnosti využíva ako zdroj informácií 79 percent mladých ľudí. Obľúbenosť televízneho spravodajstva a zvukového vysielania je tiež väčšia ako v roku 2020. Na druhej strane, mladí Česi v súčasnosti čítajú tlačené noviny a časopisy menej často ako predtým a informácie získavajú od členov rodiny, kolegov v práci a priateľov bez pomoci sociálnych sietí.

Dôveryhodnosť je dôležitá

V porovnaní s rokom 2020 sa zvýšil počet ľudí, ktorí riešia, či je správa dôveryhodná. V súčasnosti sa o dôveryhodnosť informácií nezaujíma 13 percent mladých ľudí, čo je o šesť percent menej ako predtým. Najčastejšie mladí ľudia posudzujú dôveryhodnosť správy na základe média, v ktorom ju čítali alebo videli, uviedla približne polovica účastníkov prieskumu. Pre takmer pätinu je dôležité, kto im ju zdieľa alebo posiela. Počet tých, ktorí aktívne overujú dôveryhodnosť informácií, zostal na úrovni približne 16 percent. Častejšie tak robia študenti a absolventi vysokých škôl. Takmer štvrtina ľudí s vysokoškolským vzdelaním si overuje správy, zatiaľ čo len 14 percent mladých ľudí so základným vzdelaním alebo vyučených robí to isté.

Muži častejšie ako ženy využívajú online spravodajské portály, aby boli informovaní o najnovších správach, a dávajú prednosť sociálnym sieťam a rozhovorom s priateľmi a kolegami. Spomedzi online spravodajských portálov sú medzi mladými Čechmi najobľúbenejšie Novinky.cz, Seznam Zprávy a iDnes.cz, ktorých popularita sa oproti roku 2020 mierne zvýšila. Medzi televíznymi webmi je najpopulárnejší ct24.cz, ktorý rovnako ako predtým sleduje takmer štvrtina ľudí vo veku 16 až 30 rokov.

Zdroj: ČTK