Hlavný index newyorskej burzy S&P 500 odpísal počas štvrtku a piatku minulého týždňa asi 3,5 percenta.

Americké akcie koncom týždňa výrazne oslabili. Na vine je inflácia aj napätie na Ukrajine

Hlavný index newyorskej burzy S&P 500 odpísal počas štvrtku a piatku minulého týždňa asi 3,5 percenta. Prvý šok prišiel vo štvrtok po zverejnení januárovej inflácie v USA, druhý v piatok po tom, čo Washington vyzval svojich občanov na urýchlené opustenie Ukrajiny.

Index S&P len počas piatku oslabil o necelé dve percentá. O 1,43 percenta klesol Dow Jones Industrial Average, technologický index Nasdaq stratil 2,78 percenta. Prepady akcií na newyorskej burze majú dva zásadné dôvody. Prvým je vyššia ako očakávaná januárová inflácia, ktorá v USA dosiahla 7,5 percenta v medziročnom porovnaní. Trhy sa tak obávajú razantnejšej reakcie zo strany Fedu, než sa pôvodne predpokladalo.

Druhým dôvodom akciovej biedy je ďalšia eskalácia napätia na rusko-ukrajinskej hranici. Washington totiž vyzval amerických občanov, aby do 48 hodín Ukrajinu opustili, pretože Rusko sa vraj môže k vojenskej invázii odhodlať každú chvíľu.

Správa trhy vydesila o to viac, že ​​prišla pred víkendom. Investori tak zareagovali preventívne, pretože ak by počas soboty či nedele skutočne konflikt prepukol, pondelňajšia obchodná seansa by určite priniesla ďalšie výrazné straty.