Poisťovňa Allianz Trade vo svojom pravidelnom ekonomickom výhľade naďalej očakáva oživenie globálnej ekonomiky v polovici budúceho roka

Allianz Trade stále očakáva oživenie globálnej ekonomiky

Poisťovňa Allianz Trade vo svojom pravidelnom ekonomickom výhľade naďalej očakáva oživenie globálnej ekonomiky v polovici budúceho roka. Ako oznámila ČTK, možnými rizikami pre európske štáty by však mohla byť chladná zima, ktorá by opäť vyhnala ceny energií nahor. Zlepšenie by podľa nej mohli ohroziť aj napríklad krachy ďalších bánk.

Dozvuky recesie

Pre vývoj vo zvyšku tohto roku a prvej polovici roku 2024 budú podľa Allianz Trade určujúce predovšetkým dozvuky prísnejších menových politík. Niekoľko štátov vrátane eurozóny sa dostali do technickej recesie, ale plnohodnotnej recesii sa vyspelé ekonomiky s najvyššou pravdepodobnosťou vyhnú a zostanú iba v pásme nízkeho rastu.

Poisťovňa predpokladá, že spomalí aj rast v regióne strednej a východnej regióny, aj keď zostane nad celoeurópskym priemerom. „Obavy zo stagflácie sú teraz, s výnimkou Česka, Maďarska a Pobaltia, z veľkej časti zažehnané. Avšak rast v regióne výrazne spomalí zo 4,5 percenta v roku 2022 na dve percentá v roku 2023 av roku 2024 sa zvýši na tri percentá. Inflácia postupne ustupuje, ale aj v roku 2023 bude vo väčšine krajín stále v priemere dvojciferná. Inflačné ciele sa nedosiahnu skôr ako v roku 2025,“ odhadol riaditeľ českej pobočky Allianz Trade Dalibor Trojek.

Riziká sú skutočné

Analytici zároveň vidia niekoľko možných rizík, ktoré by plytké oživenie mohli oddialiť. Nevylúčili ani krachy ďalších bánk, pretože snahy o upokojenie investorov slabnú. Prípadná záchrana bankárov a technologických start-upov môže mať politické dôsledky v čase pred prezidentskou kampaňou v USA v roku 2024. Štáty eurozóny aj ďalšie európske krajiny budú vyčkávať najmä na to, aká bude zima. Príliš chladný prelom roka by podľa analytikov mohol reálny rast odsunúť až do polovice budúceho roka.

„Rast cien energií by mohol znovu vyvolať prízraky obmedzenia dodávok plynu as tým súvisiaceho prídelového systému. Veľkú časť prevládajúcej neistoty ohľadom výhľadu by pomohlo znížiť prímerie medzi Ukrajinou a Ruskom. Zároveň by umožnilo efektívnejšie alokovať zdroje, okrem iného prostredníctvom posilnenia strategických obchodných vzťahov, ktoré sú teraz pod tlakom,“ myslí si Trojek.

zdroj: ČTK