Hospodárska aktivita v eurozóne slabne rýchlejšie, ako sa očakávalo.

Hospodárska aktivita v eurozóne oslabuje rýchlejšie, ako sa očakávalo

Hospodárska aktivita v eurozóne slabne rýchlejšie, ako sa očakávalo. Vyplýva to z prieskumu, ktorého predbežné výsledky za júl dnes oznámila spoločnosť S&P Global. Dopyt v dominantnom sektore služieb sa znížil, zatiaľ čo produkcia tovární klesá najrýchlejším tempom od začiatku pandémie covid-19.

Nečakane veľký pokles

Súhrnný index nákupných manažérov (PMI), ktorý sleduje aktivitu v službách aj v priemysle a považuje sa za ukazovateľ celkového stavu ekonomiky, za júl predbežne klesol na 48,9 bodu. V júni bol na úrovni 49,9 bodu. Všetko nad 50 bodov znamená rast; ak index klesne pod 50 bodov, znamená to pokles aktivity.

Analytici v prieskume agentúry Reuters očakávali pokles indexu, ale mysleli si, že bude miernejší. V priemere očakávali pokles na 49,7 bodu.

Achillova päta eurozóny

„Achillovou pätou eurozóny zostáva výrobný sektor. Výrobcovia v júli rýchlejšie znižovali výrobu, zatiaľ čo aktivita v sektore služieb stále rastie, aj keď oveľa slabším tempom ako na začiatku roka,“ uviedol Cyrus de la Rubia, hlavný ekonóm Hamburskej komerčnej banky (HCOB), komentujúc predbežné výsledky za júl. HCOB sa zaoberá zberom a spracovaním údajov o vývoji aktivity.

„Hospodárstvo eurozóny sa v nasledujúcich mesiacoch pravdepodobne posunie ďalej do pásma poklesu, keďže sektoru služieb naďalej dochádza dych,“ dodal de la Rubia.

Zadlžení spotrebitelia, ktorí pociťujú tlak rastúcich nákladov na pôžičky a vyšších cien, obmedzili svoje výdavky, uviedla agentúra Reuters. Index novej aktivity v službách prvýkrát za sedem mesiacov klesol pod hranicu, ktorá oddeľuje rast od poklesu. Nachádza sa na úrovni 48,5 bodu v porovnaní s 51 bodmi v júni.

zdroj: ČTK