Trinidad zrušil kvôli americkým sankciám kontrakt s venezuelským ťažiarom

Trinidad a Tobago zrušil dohodu s Venezuelou o spoločnom rozvoji nálezísk zemného plynu na hranici svojich výsostných vôd. Dôvodom sú sankcie, ktoré USA uvalili na venezuelskú ťažobnú spoločnosť PDVSA.

Karibský ostrov je popredným vývozcom skvapalneného zemného plynu. Jeho vlastné ložiská tejto suroviny sa však v posledných rokoch vyčerpávajú, a tak prirodzene hľadajú možnosti, ako dodávky plynu pre ďalšie spracovanie zaistiť. Ako vhodná sa preto javí spolupráca s Venezuelou, ktorej výsostné vody susedia s tými trinidadskými, a na ktorých hranici sa nachádzajú doteraz nedotknuté rezervoáre zemného plynu.

Trinidad a Tobago prejavil záujem na spoločnej príprave nálezísk k ťažbe s venezuelskou štátom vlastnenou spoločnosťou PDVSA. Lenže už podpísanú dohodu museli zástupcovia karibského ostrova zrušiť, ak si nechceli rozhnevať Spojené štáty. Tie totiž na PDVSA uvalili sankcie kvôli praktikám režimu venezuelského prezidenta Madura.

Trinidadský premiér na pondelkovej energetickej konferencii v Port of Sapin vyhlásil, že ťažbu pripravia obe krajiny nezávisle na sebe. Náleziská Loran-Manatee obsahujú podľa odhadov okolo desať biliónov kubických stôp (teda asi 320 miliárd metrov kubických) zemného plynu.