šanghaj, čína

Akcie v Číne aj Hongkongu v prvej obchodnej seanse nového roka posilnili

Hongkonské a čínske akcie počas prvej obchodnej seansy roku 2021 spevnili približne o jedno percento. Na čínskych burzách posilňovali hlavne technologické tituly, v Hongkongu potom priemyselné firmy a spoločnosti spracúvajúce vstupné suroviny.

Hlavný index šanghajskej akciovej burzy posilnil o 0,9% a index CSI300 združujúci takzvané bluechips dokonca o 1,1 %. Najviac spevňoval index mapujúci technologický segment trhu, ktorý pridal bezmála 4 %. Index STAR50 taktiež pridal mierne cez 2 %. Investori do nového roka vstúpili plní optimizmu, keďže očakávajú, že druhá najsilnejšej ekonomika sveta sa vráti k podobne masívnemu rastu ako pred prepuknutím koronavírusovej pandémii.

Hongkonský index Hang Seng spevnil o 0,9 % na 27 472,81 bodu, čo je najvyššia hodnota od februára minulého roka. Ťahúňom burzy v Hongkongu bol priemyselný sektor, ktorý pridal 3,3 %, a spoločnosti spracúvajúce suroviny, ktoré posilnili o 4,7 %. Investori znova prišli na chuť tradičným spoločnostiam, pretože veria, že sa globálna ekonomika začne čoskoro spamätávať z krízy. Naznačili to už decembrové dáta z čínskeho priemyselného sektoru.