Americké akcie posílily

Americké akcie sa posilnili. Investori kvitovali zvýšenie sadzieb Fedu, klesli obavy okolo ruského dlhu

Finančné trhy v USA sa zžívajú s novou realitou v podobe vyšších úrokových sadzieb americkej centrálnej banky a zatiaľ si na ňu zvykajú dobre. Akciám tiež prospelo mierne opadnutie obáv okolo splácania úrokov z ruského vládneho dlhu.

Akcie na Wall Street zažili ďalší deň rastu. Všetky tri hlavné indexy newyorskej burzy sa vo štvrtok vydali nahor, keď Dow Jones a S&P 500 posilnili zhodne o 1,23 percenta. Technologický Nasdaq rástol ešte o desatinu percentuálneho bodu rýchlejšie. Hlavné indexy Wall Street zažili najväčší prírastok počas troch obchodných seáns za sebou od novembra 2020.

Americkým akciám hralo do kariet mierne opadnutie obáv o schopnosť Ruska splácať úroky zo svojho vládneho dlhu. Nebolo totiž jasné, či ich Rusko bude môcť zaplatiť, pretože jeho centrálna banka má mrazené dolárové aktíva v zahraničí. Rusko pritom vydalo príkaz na zaplatenie úrokov z dlhu, čím prejavilo ochotu splniť svoje záväzky.

Investori si tiež začali privykať novej realite po tom, čo Federálny rezervný systém zvýšil svoju základnú úrokovú sadzbu. Trhy kvitovali, že americká centrálna banka preferuje malé kroky na ceste za vyššími sadzbami.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.