USA

Máj priniesol zvýšenie zamestnanosti skoro o milión osôb v USA. Dolár na to reaguje posilňovaním

Z amerického trhu práce prišli na úvod júna hneď dve dobré správy. Zamestnanosť sa v máji zvýšila takmer o milión osôb a počet nových žiadostí o dávky v nezamestnanosti sa v uplynulom týždni znížil pod 400 tisíc.

Počas mája sa počet zamestnaných Američanov zvýšil o 978 tisíc ľudí. To je asi o 300 tisíc viac, než očakávali respondenti medzi ekonómami, ktorých sa pýtala agentúra Reuters. Súčasne došlo k poklesu počtu nových žiadostí o dávky v nezamestnanosti v USA na 389 tisíc za uplynulý týždeň. Miera nezamestnanosti sa podľa amerického Bureau of Labor Statistics znížila na 5,7 percenta. Ešte pred niekoľkými týždňami presahoval tento ukazovateľ šesťpercentnú hranicu.

Americký dolár na pozitívne dáta reagoval posilnením voči košu hlavných svetových mien o 0,5 percenta. Podarilo sa mu tak vymazať časť strát, ktoré zaznamenal počas apríla a mája. V apríli stratil rovné dve, v máji ďalších 1,6 percenta. Euro sa počas štvrtku obchodovalo pri hranici 1,21 dolára za euro a za jeden dolár bolo možné získať 110,1 japonského jenu. Britská libra voči doláru stratila 0,4 percenta a obchodovala sa za 1,41 dolára.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.