čína

Európska únia zaviedla dovozné clá na čínsky hliník

Dovoz čínskeho hliníka do Európskej únie bude podliehať clu. Úradníci Európskej komisie totiž zistili, že cena, za ktorú sa kov do Únie dovážal, nezodpovedala pravidlám hospodárskej súťaže a bola stanovená neférovo nízko.

Na čínsky hliník dovážaný do Európskej únie bude uvalené clo v rozmedzí 21,2 až 31,2 percent. Tarifa sa bude týkať hliníka importovaného z Číny vo forme plátov, profilov alebo rúrok. Konečná výška cla je nižšia ako dočasné clo, ktoré bolo na čínsky hliník uvalené v priebehu vyšetrovania podozrenia na stanovenie nekalo nízkej ceny.

Rozhodnutie Európskej komisie o cle je výsledkom viac ako rok trvajúceho vyšetrovania danej veci, ktoré sa začalo vo februári 2020. Komisia začala konať na popud organizácie European Aluminium združujúca európskych výrobcov hliníka, ktorí sa sťažovali na podozrivo nízke ceny, za ktoré sa hliník do Európskej únie importuje. Jej členmi sú spoločnosti Norsk Hydro, Rio Tinto a Alcoa.

Clo vo výške 21,2 percenta bude uvalené na hliník dodávaný čínskymi spoločnosťami Guangdong Haomei New Materials a Guangdong King Metal Light Alloy Technology. Spoločnosť Press Metal International bude čeliť 25-percentnému clu. Ostatné, spolupracujúce spoločnosti budú podrobené tarifám v rozmedzí 22,1 až 32,1 percenta. Čínska asociácia výrobcov kovov uviedla, že sťažnosti európskych výrobcov hliníku sú bezpredmetné.

Jeden komentář

Komentáře jsou uzavřeny.