Vietnam bude nakupovať elektrinu v Laose

Vietnamská štátom vlastnená energetická spoločnosť EVN podpísala s laoskými dodávateľmi päť nových zmlúv, pričom prvý odber elektriny nastane budúci rok.

Dohody boli len pred pár dňami podpísané vo vietnamskej metropole Hanoi, a to medzi štátnou spoločnosťou EVN a dvoma laoskými energetickými skupinami Phongsubthavy a Chealun Sekong. Vietnam začne elektrinu nakupovať v budúcom roku, ďalšie dodávky budú pokračovať v rokoch 2022 a 2023.

Jedna z najľudnatejších krajín juhovýchodnej Ázie bude odoberať elektrinu z piatich laoských vodných elektrární. V budúcom roku by to mohlo byť cez 6,5 miliardy kilowatthodín a v roku 2023 až pätnásť miliárd kilowatthodín. Kombinovaná inštalovaná kapacita hydroelektrární, ktoré budú zásobovať Vietnam, dosahuje 363 megawattov.

Vietnam v posledných rokoch čelí nedostatku elektrickej energie, pretože spotreba už prekračuje jeho výrobné možnosti. Najväčším producentom elektriny vo Vietname sú vodné elektrárne, ktoré sa na celkovej výrobe elektriny podieľajú zo štyridsiatich percent. Necelých tridsať percent pripadá na tepelné elektrárn, a ďalšia pätina na plynové elektrárne. O zvyšných desať percent sa delia ostatné zdroje, vrátane obnoviteľných.