Konica Minolta

Zisk spoločnosti Konica Minolta sa vlani zvýšil o dve pätiny na 142 miliónov Kč

Skupina Konica Minolta zvýšila svoj zisk pred zdanením v Českej republike medziročne o 40 percent na 142 miliónov Kč. Tržby vzrástli o 16 percent na 2,162 miliardy Kč. K rastu spoločnosti prispel najmä úspešný vstup na trh s riešeniami pre fotoaparáty, vývoj vlastných softvérových nástrojov a celkový rozvoj v segmente IT služieb. Konica v dnešnej tlačovej správe uviedla, že výsledky sa vrátili na úroveň spred pandémie kovidov a dokonca prekonali hospodársky rok 2019.

„V posledných dvoch rokoch sme sa rovnako ako všetci ostatní museli vyrovnať so stagnáciou trhu, obmedzeniami pohybu alebo prerušením dodávateľského reťazca. Aj počas pandémie sa nám však podarilo pokračovať vo vývoji vlastných aplikácií a rozvíjať nové oblasti podnikania, ako sú kamerové riešenia alebo služby súvisiace s digitálnou transformáciou spoločností. Vďaka tomu sa nám vlani podarilo dosiahnuť výsledky na úrovni predkrízových rokov,“ povedal Pavel Čurda, generálny riaditeľ Konica Minolta Business Solutions Czech.

Medzi hlavné udalosti roku 2022 z pohľadu spoločnosti patrilo zriadenie samostatnej divízie pre rozvoj služieb súvisiacich s Microsoft 365 či integrácia manažmentu v Českej republike a na Slovensku. Nové obchodné príležitosti prinieslo aj prehĺbenie spolupráce s medzinárodnou spoločnosťou M-Files, ktorá sa špecializuje na inteligentné systémy riadenia informácií.

IT služby, ktoré zahŕňajú produkty súvisiace s digitalizáciou a automatizáciou procesov alebo kamerové systémy, tvorili 33 % tržieb spoločnosti. Tržby boli generované oblasťou digitalizácie dokumentov, ako aj záujmom o adopčné služby súvisiace s nástrojmi M365, kde spoločnosť zaznamenala zdvojnásobenie tržieb.

Podľa tlačovej správy sa spoločnosť Konica Minolta presadila na trhu kamerových riešení s technológiou Mobotix a vlastnými nástrojmi na analýzu videa. Riešenia kombinujúce inteligentné kamery s prvkami umelej inteligencie a tepelnými senzormi už využívajú desiatky spoločností v Českej republike v priemyselnom, logistickom a maloobchodnom sektore.

Podľa tlačovej správy sa spoločnosti tiež podarilo obhájiť pozíciu lídra medzi dodávateľmi kancelárskych multifunkčných a produkčných tlačových zariadení. Tieto segmenty naďalej generujú väčšinu tržieb spoločnosti. Najväčšou zákazkou v minulom roku bola inštalácia 200 multifunkčných zariadení v pobočkovej sieti Moneta Money Bank. Celkovo spoločnosť Konica v minulom roku dodala 6 793 nových kancelárskych multifunkčných zariadení.

Podľa spoločnosti Infosource dosiahol trhový podiel spoločnosti Konica Minolta v Českej republike 65 % v segmente čiernobielych výrobných strojov a 39 % v segmente farebných digitálnych výrobných strojov. Podiel spoločnosti na trhu farebných kancelárskych multifunkčných zariadení formátu A3 bol 39,2 percenta.

Zdroj: ČTK