Zavedú Spojené štáty reguláciu obchodovania s derivátmi kryptomien?

Nový predseda americkej Komisie pre obchodovanie s komoditnými futures priznal, že ether je komoditou.

„Pri Bitcoine sme mali jasno, že ide o komoditu. Ale v prípade ether sme pochybovali. Až doteraz,“ povedal v rozhovore pre Yahoo! Finance šéf americkej Komisie pre obchodovanie s komoditnými futures Heath Tarbert. A priznal, že kryptomena ether zo siete Ethereum je rovnako možné považovať za komoditu, respektíve že ju tak jeho úrad vníma.

Takáto zmena pohľadu na jednu z najvýznamnejších kryptomien môže mať niekoľko závažných dôsledkov. Prvým je, že ju štát bude skôr či neskôr nejakým spôsobom regulovať. A rovnako jej futures. Druhým je zvýšenie záujmu o túto kryptomenu z radov inštitucionálnych investorov.

Tí môžu začať futures na menu ether používať ako zabezpečovacie aktívum, a tak sa ehter môže časom stať významnou súčasťou ich investičného portfólia. Tím pádom by síce mohla začať stúpať cena ether, ale zároveň riziko, pretože v takom prípade sa stane stredobodom záujmu špekulantov. Pritom investície do kryptomien sú vysoko rizikové už teraz, ako sme sa mohli pred pár rokmi presvedčiť v prípade Bitcoinu.