jadro

Westinghouse rozšíril kontrakt na dodávku reaktorov na Ukrajinu

Americký priemyselný koncern Westinghouse podpísal s Ukrajinou dohodu na dodávku ďalších reaktorov pre tamojšie jadrové elektrárne. Vyrobí ich tak celkom sedemnásť.

Westinghouse novo dodá na Ukrajinu ďalšie dva reaktory. Tentokrát ide o reaktory typu VVER-440 pre Rovenskú jadrovú elektráreň. Už skôr Ukrajina s Westinghousom podpísala dohodu na dodávku pätnástich reaktorov typu VVER-1000, z ktorých už šesť mieri na Ukrajinu. Ďalšie by mal Westinghouse dodať v budúcom roku. Dodatočný kontrakt za ukrajinskú stranu podpísala spoločnosť Energoatom, ktorej celý názov znie Národná spoločnosť vyrábajúca jadrovú energiu.

Obe strany ďalej podpísali vyhlásenie o zámere, ktorý sa týka objavovaniu lokalizácie výroby komponentov palivových kaziet. „Túto významnú dohodou ďalej rozširuje náš záväzok k ukrajinskej energetickej bezpečnosti a zameriavame sa na ďalšie zlepšovanie jej jadrovej flotily,uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Westinghouse Patrick Fragman.

Záujmom Kyjeva je totiž úplné zbavenie sa závislosti na dodávkach energie z Ruska, vrátane jadrového paliva. Rusko-ukrajinské vzťahy sa ocitli na bode mrazu v roku 2014 po tom, čo Moskva anektovala ukrajinský polostrov Krym.