Akcie

Wall Street padá po vyhlásení pandémie koronavírusu

Dow Jones, S & P500 aj Nasdaq počas stredy oslabili o päť až šesť percent. Akciové trhy postihol ďalší výpredaj po tom, čo Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila pandémiu choroby Covid-19.

Najstarší burzový index newyorskej burzy Dow Jones Industrial Average skončil prvýkrát po desiatich rokoch v medveďom teritóriu. Počas stredy stratil takmer päť percent a jeho hodnota klesla o bezmála 1500 bodov na približne 23,5 tisíc bodov. Ako medvedie teritórium sa pritom označuje najmenej dvadsaťpercentný pokles blue-chip akcií v rámci jedného obchodného dňa z najvyššej dosiahnutej úrovne.

Trhy zjavne hľadali smer v nádeji, že americká vláda oznámi rýchly fiškálny stimulačný balíček, aby pomohla Amerike ustáť dopady koronavirovej pandémie. Lenže americký minister financií Steven Mnuchin vyhlásil, že robustný ekonomický stimul nebude možné v Kongrese presadiť rýchlo, a tak hovoril len o menších opatreniach, ktoré v prvom rade pomôžu menším a stredným podnikom.

Krátko po skončení obchodného dňa potom vystúpil na tlačovej konferencii Donald Trump so zástupcami najväčších amerických bánk. „Toto nie je finančná kríza,“ upokojoval Michael Čorba, výkonný riaditeľ Citigroup. „Trh iba prechádza obdobím, keď sa snaží nájsť ten správny smer,“ dodal. Americký prezident však dodal, že vláda bude hľadať možnosti, ako ekonomike ďalej uľaviť po tom, čo Fed minulý týždeň znížila svoje úrokové sadzby.